Premonstrátští terciáři

Čas a místo konání

Setkání členů premonstrátského třetího řádu bývá v sobotu v 8:45 ve farní učebně na faře u sv. Jakuba, frekvence setkání je obvykle jednou za měsíc, dle oznámení v nedělních ohláškách.


Vedení

Terciáře vede paní Ludmila Vlachová a P. Kamil.


Další informace

Setkání terciářů slouží k vzájemnému sdílení a k prohlubování vztahu k spiritualitě premonstrátského řádu. Informace z řádových dějin i zajímavosti ze života premonstrátů dnešní doby po celém světě. Informace o řádu premonstrátů naleznete zde. Dějiny premonstrátského třetího řádu (terciářů) naleznete zde. Pro další informace kontaktujte P. Kamila (viz menu „Kontakty“).


Kdo jsou terciáři?

Premonstrátský řád je společenstvím řeholních bratří a sester, kteří skládají slib společného života v chudobě, čistotě a poslušnosti podle Řehole sv. Augustina a vlastních Konstitucí. Do tohoto společenství patří také kněží a laici (bratři i sestry), kteří – i když nejsou řeholníky – mají vnitřní náklonnost k Norbertovu založení a přidružují se k premonstrátským řeholním komunitám jako k místům křesťanského setkávání a duchovního povzbuzování. Tomuto přidružení se říká Třetí řád.

Zakladatelem premonstrátského řádu, a to i řádu třetího, je svatý Norbert. Jím založený Třetí řád se považuje za nejstarší v církvi. Jako apoštolský kazatel získal svatý Norbert pro důsledný a zbožný život zástupy věřících. Aby jim mohli bratři a sestry sloužit a zároveň mezi nimi dále apoštolsky působit, zakládal další kláštery. Mnozí z těchto křesťanů chtěli zůstat s Norbertovými kláštery v úzkém a trvalém spojení, a tak se stále duchovně obohacovat, spolupracovat s nimi a pomáhat jim. Byli tedy přijati do Třetího řádu a jako znamení příslušnosti k Norbertovu řádu dostali bílý škapulíř nebo jeho symbol. Jako jsou dlouhé, bohaté a proměnné dějiny celého Norbertova založení, takové jsou i dějiny Třetího řádu. Vždy však jde o přidružení jeho členů ke konkrétní řeholní komunitě, o duchovní pomoc, přátelství a spolupráci.

Pro život Třetího řádu je vhodná i dnešní doba. Členem nebo členkou Třetího řádu se stává věřící, který se přidružuje k některé bratrské nebo sesterské komunitě řádu a je představeným nebo představenou přijat. S řeholními bratry a sestrami se spojuje k poctě Boha a při životě v rodině, zaměstnání a ve svém prostředí uskutečňuje jemu možné a určené zásady, kterými se vyznačuje Norbertovo založení. Komunita pomáhá terciářům duchovně a podle možnosti i konkrétně v situacích, které život přináší.

Hledání
Předchozí měsíc  Březen 2024  Následující měsíc
PO ÚT ST ČT SO NE
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Jak pulsujeme

Banner EEA - CZ
Banner EEA - EN